mój chlebek pszenny z siemieniem lnianym na zakwasie

940837_10207193050638402_7638894839792478059_n    Od pewnego czasu piekę chlebek na zakwasie. Przepis wzięłam dawno temu  z bloga (nie mogę go teraz znaleźć 😦 ), potem go zmodyfikowałam.

Ten chlebek to mój pewniak, jeszcze nie zdarzyło się by nie wyszedł. Dlatego pomyślałam, że się nim z kimś podzielę.

Przepis jest na 2 duże bochenki. Zwykle robię je w dużych keksówkach.

Potrzebne są:

1kg mąki pszennej chlebowej (zwykle daję typ 750)

jedna saszetka drożdży 7-8g (opcjonalnie, przy silnym zakwasie nie trzeba, ja daję, gdy chcę szybciej skończyć produkcję)

2 łyżeczki soli

300 g zakwasu żytniego

600ml wody letniej

kilka łyżek siemienia lnianego

tłuszcz i bułka tarta (może być też mąka, płatki lub inne sypkie coś) do obsypania formy

Mamy już potrzebne składniki? To robimy:

Wrzucamy mąkę, drożdże i sól do miski. Dodajemy wodę i zakwas. Mieszamy na papkę, która powinna być w miarę gęsta i lekko lepiąca (ja korzystam z robota z hakiem).

Odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość) na ok. 2h.

Dodajemy siemię lniane i mieszamy wszystko aż ziarenka rozmieszają się porządnie z całym ciastem.

Przekładamy do przygotowanych form (smarujemy je wcześniej olejem lub innym tłuszczem i obsypujemy przygotowaną posypką). Wierzch chleba lekko głaszczemy mokrą ręką i wygładzamy i taki możemy posypać czym chcemy. Ja zwykle obsypuję siemieniem lnianym albo mąką, płatkami z do musli, itp. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h.

Wstawiamy do rozgrzanego już piekarnika i pieczemy w temp. 200st. C. przez 40 min.

Upieczony chleb powinien być lekko rumiany, a brzegi trochę odstają od formy.

Taki chlebek od razu wyjmujemy z piekarnika, a następnie z formy i kładziemy na kratce. Pozwalamy chwilę odparować, po czym przykrywamy go ściereczką.

 

 

Reklamy

Co o tym myślisz?

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s